|
نهج البلاغه و شعر كهن پا رسي |
|
|
|
نوشته شده توسط همکلاسی
|
|
عنوان مقاله |
نهج البلاغه و شعر كهن پا رسي |
|
نشریه
|
نشريه دانشکده ادبيات و علوم انساني(كرمان) بهار 1384 |
|
نویسنده
|
طغياني اسحاق |
|
حجم
فایل
|
157
کیلو بایت |
|
دریافت مقاله
|
|
کلمات کلیدی :
علي (ع)، نهج البلاغه، احاديث ، زبان پارسي، پارسي دري ،شعركلاسيك پارسي ، سيدرضي ، فردوسي ، ناصر خسرو، نظامي ، سنايي.
چکیده مقاله :
از انجا كه متون اسلامي چون : قران ، احاديث و ساير اثار مربوط به معارف اسلامي از ديرباز و از زمان رسمي شدن پارسي دري در ادبيات ان تاثير جدي داشته؛ بررسي تاثير اين منابع و چگونگي ان درشعر پارسي از اهميّت فوق العاده اي برخوردار است .
دراين مقاله،نگارنده ضمن اشاره به متون ديني بعنوان پشتوانه ادبيّات جهان و ايران و با در نظر گرفتن تاريخ شكل گيري پارسي دري، سعي كرده است تاثيرات كلام علي (ع) را در اثار منظوم شاعران سده هاي نخستين (قرن چهارم تا پايان قرن هشتم هجري ) مورد بررسي و تحليل قراردهد.
براين اساس، با اتكاء به نهج البلاغه كه جنبه ادبي ان بسيار قوي است و شواهد تاريخي نشان مي دهد همواره مورد توجه شاعران و اديبان عرب و عجم بوده ، سعي شده است بيانات مولاي متقيان دراشعار شاعراني چون : فردوسي ، سنايي ، نظامي ، ناصرخسرو ، اسدي طوسي و ديگر شاعران اين دوره ،رديابي گردد.
بررسي انجام شده نشان مي دهد اكثر شاعران اين روزگار به تبع بهره گيري از ايات قران و احاديث نبوي به سخنان خداوندگار كلام ، علي (ع) نيز توجه تام و تمام داشته و از رهگذر بلاغت و فصاحت ان بزرگوار ، اشعار خود را مزيّن و پرمايه ساخته اند. همچنين نشان داده شده است كه به اقتضاي زبان ان روزگار، موضوعات نهج البلاغه در شعر پارسي، بيشتر بصورت ترجمه ، اقتباس و اخذ مضمون بازتاب دارد و در اين مورد عبارات عربي بسيار اندك است .
|